Cégbemutató

Milos Heide sörfőzőmester, aki – több mint negyed századon át főzte a csehek nemzeti italát – a következőket mondta a sörivásról: „Én soha nem azt várom az emberektől, hogy sok sört igyanak, inkább az tölt el megelégedéssel, ha gyakran, de mértéktartóan, az ital ízéért és élvezetéért fogyasztják a jó minőségű sört.”

Arról, hogy a történelem során mikor készítettek először sört, nincsenek feljegyzések, hiszen a sör régebbi találmány, mint az írásbeliség megjelenése. A különféle tárgyi emlékek, leletek alapján azonban néhány kutató az első sörfőző műhelyeket az i. e. ötödik évezredben az Eufrátesz és Tigris folyók által határolt, a sumérok által lakott területeken véli megtalálni. Más tudósok szerint azonban a sörfőzés technikáját, technológiáját az egyiptomiak már korábban is ismerték.

A megtalált leletek, nyelvészeti emlékek egyértelműen bizonyítják, hogy a sör már a civilizációnk hajnalán fontos szerepet játszott az életünkben. Egyesek egészen odáig fejlesztették ezt az elméletet, hogy az ember nem is azért vágott bele a gabonatermesztésbe, hogy kenyeret süssön, hanem, hogy sört főzzön!

Az ókorban és a kora középkorban a sör elkísérte az embereket születésüktől halálukig: a szoptatós anyákkal és dajkákkal alacsony alkoholtartalmú, de tápláló sört itattak, a harcosok csata után sörrel vigadtak, az elesett hősöket soha ki nem apadó sörforrások várták a Valhallában. Az egykori norvég törvénykezés szerint férfiember után addig senki nem örökölhetett, amíg az a sörét meg bírta inni. Egyes források szerint pedig 1490-ben a pápa norvég templomoknak engedélyezte, hogy a szertartásokhoz sört használjanak bor helyett.

 

Ma már természetesen egészen más szerepet tölt be a sör az életünkben. Egyrészt egyre inkább alternatívája a gasztronómiában a bornak a legmagasabb szinten is – elég csak a Ferran Adria közreműködésével megalkotott Estrella Damm Ineditre utalnunk, vagy a világ szakács elitjét képző Culinary Institute of America közeljövőben átadásra kerülő mikro sörfőzdéjére. Azonban nem csak a csúcson, de a hétköznapi életben is egyre többen próbálkoznak különböző sör–étel párosításokkal, és a sörrel való főzéssel.

Másrészt a sör ideális társasági ital hétköznapokra és ünnepi alkalmakra is. A sörök hihetetlenül széles íz skálája a biztosíték arra, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző, ízlésének legmegfelelőbb söritalt, legyen szó pilseni típusúról, cseh lágerről, bajor búzasörről, angol felsőerjesztésű ale-ről, ír stoutról vagy éppen belga gyümölcsös lambicról.

Ráadásul azoknak sem kell lemondaniuk kedvenc italukról, akik valamilyen oknál fogva egyébként nem ihatnának sört. A Liquid Gold Kft. kínálatában a már klasszikusnak mondható alkoholmentes lágersörök mellett megtalálhatók az alkoholmentes búzasörök, valamint a diétás és gluténmentes sörök is.

A lényeg, ha sört iszunk – mindegy, hogy milyen típusút – mindig a minőséget válasszuk, az eredetit, ne pedig licencet, vagyis másolatot!

A Liquid Gold Kft. 1997-es megalakulásakor pontosan ezt tűzte ki céljául, hogy tradicionális minőségi söröket importáljon a termékek származási helyéről – az eredetiséget, a hagyományt hozzák el a magyar fogyasztóknak.